ПЕРСПЕКТИВИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ У СФЕРІ РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Ющенко, Маргарита (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2019)
Розглянуто проблемні питання правового регулювання адміністративних послуг в сфері реєстрації актів цивільного стану в Україні. Проаналізовано нормативно-правові акти, якими регулюється діяльність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у цій сфері та сконцентровано увагу на недоліки у правовому регулюванні зазначених питань. Однією з найактуальніших проблем розвитку сучасної адміністративної системи в Україні є вдосконалення процедурних відносин органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з фізичними і юридичними особами. Частиною зазначених відносин є механізм надання адміністративних послуг у різноманітних сферах, адже його досконалість є критерієм ефективності діяльності органів публічної влади. Сьогодні адміністративні послуги як сфера взаємовідносин органів публічної влади з громадянами набувають якісно нового змісту: людина все більшою мірою починає розглядатись як клієнт і споживач послуг, що надаються відповідними установами, у зв’язку з чим їх діяльність розглядається крізь призму задоволення потреб та конкретних запитів споживачів. Мета статті полягає в узагальненні нормативно-правової бази щодо надання адміністративних послуг в сфері реєстрації актів цивільного стану Україні, виявлення основних проблем їх правового регулювання та обґрунтування шляхів їх вирішення. Проаналізував владні повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування закріплених у законах України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування», «Про дозвільну систему у сфері господарства», «Про адміністративні послуги» тощо, а також у спеціальних законах, що регулюють безпосередньо умови надання конкретних адміністративних послуг, наприклад «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про реєстрацію актів цивільного стану», «Про громадянство України», та багато інших, ми прийшли до висновку, що в країні створено достатньо нормативно-правову базу для функціонування системи надання адміністративних послуг. Але відсутність Адміністративно - процедурного кодексу та не врегулювання окремих аспектів механізму надання адміністративних послуг є необхідністю проводити наукові напрацювання щодо удосконалення нормативно-правових актів для покращення якості надання адміністративних послуг, забезпечення організації надання якісних адміністративних послуг виходячи з процесів адміністративно-територіальної реформи, об’єднання територіальних громад зокрема. В Україні надання послуг орієнтується на процес. А поки що, необхідно терміново розробити та схвалити Закон України «Про адміністративний збір», який визначить правові засади справляння адміністративного збору, платників, розміри ставок адміністративного збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення адміністративного збору. Відсутність на законодавчому рівні визначення поняття «стандарт адміністративної послуги» та розмір ставки адміністративного збору приводить до корупційних ризиків під час надання адміністративних послуг, як органами влади так і органами місцевого самоврядування. З метою удосконалення діючого законодавства в сфері реєстрації актів цивільного стану підготовлено в лютому 2017 року законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» за № 6150. В зазначеному законопроекті передбачається передавання більшості повноважень у сфері реєстрації актів цивільного стану від Міністерства юстиції України до виконавчих органів місцевих рад, зокрема в містах обласного значення та районних центрах. Ухвалення законопроекту в запропонованому вигляді, на нашу думку є недоцільним внаслідок того, що він не узгоджується із вимогами Сімейного кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Конвенції про права дитини, не визначає також порядку реєстрації актів цивільного стану жителям окремих районів Донецької та Луганської областей, а також Криму, що тимчасово не підконтрольні України. Ця надзвичайно складна ситуація потребує законодавчого врегулювання, адже за п’ять років не було навіть запропоновано концепту та законопроекту щодо порядку реєстрації актів цивільного стану жителями з окупованих територій та про використання архівного фонду відділів державної реєстрації актів цивільного стану територіальних управлінь юстиції, які знаходяться на не підконтрольній українській владі території. З метою здійснення спрощення порядку надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану необхідно терміново розробити та прийняти новий Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».