ФОРМУВАННЯ МОДЕЛЕЙ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Яценко , Володимир (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2021)
Система охорони здоров’я України знаходиться у доволі складному стані, що є підставою для пошуку нових підходів до стратегічного управління в охороні здоров’я України. Стратегічне планування становить суть сучасного управління та реалізується через тактичні рішення, що складаються з управлінських та оперативних рішень, про що і буде вестись мова. Управлінські рішення стосуються управління розподілом ресурсів, які необхідні для виконання завдання, а оперативні рішення – для використання ресурсів при виконанні конкретних дій. Виходячи з того, що брак системності та комплексності у здійсненні підходів до стратегічного управління в системі охорони здоров’я, висвітлення питань вдосконалення державного регулювання стратегічного управління охорони здоров’я зумовлює потребу в подальшому дослідженні цього питання, розробці методологічного забезпечення, актуалізує практичне й наукове значення дослідження. У роботі представлені особливості підходів стратегічного планування в системі охорони здоров’я та пропонуються нові напрями рішення цього питання. Розвиток охорони здоров’я сприяє розвитку держави у цілому, зростанню людського капіталу, економічному розвитку, а також зміцненню політичної і соціальної стабільності в державі. Європейське регіональне бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я характеризує сучасний стан здоров’я в Україні вкрай високими показниками захворюваності та смертності, низьким рівнем тривалості життя, відсутністю можливості повною мірою отримувати громадянами належну медичну допомогу. Фінансові, структурні, управлінські, кадрові, організаційні, економічні, правові, та інші помилки не дають повною мірою реалізовувати людський капітал та проводити комплекс економічних і соціальних заходів, які сприяли б досягненню належного рівня здоров’я і збільшенню тривалості якісного життя. Давно назріла потреба сформувати в суспільстві пріоритет здоров’я як визначального фактору успішного розвитку країни.