СУДОВО-МЕДИЧНА ЕКСПЕРТИЗА ПОВ’ЯЗАНА З «ЛІКАРСЬКИМИ ПОМИЛКАМИ» В УКРАЇНІ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Саханєнко, Сєргєй; Ровинська, Катерина (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
Проаналізовано досвід зарубіжних країн щодо статистичних показників смертності у зв’язку з лікарськими помилками в провідних країнах світу. Встановлено, що різноманітні недоліки у наданні медичної допомоги перебувають серед основних причин смертності пацієнтів. В Україні не ведеться офіційної статистики щодо «лікарських помилок», хоча від професійної недбалості щорічно вмирають десятки пацієнтів. З’ясовано, що фактично єдиним доказом неякісного лікування (надання медичної допомоги) є судово-медична експертиза, що призначається у рамках кримінальних проваджень і цивільних справ. Визначено, що до основних проблем організації і проведення судово-медичної експертизи у «лікарських справах» є відсутність чітких інструкцій, алгоритмів дій, нормативно-правової бази. А також існування подвійного підпорядкування спеціалізованих судово-експертних установ, таким чином обласні бюро судово-медичної експертизи підпорядковуються одночасно Головному бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров’я України та обласній раді. Вивчено основні підходи до поняття «лікарські помилки». Проаналізовано класифікації щодо «лікарських помилок» залежно від суті і зв’язку з лікувально-діагностичним процесом. Розглянуто основні нормативно-правові акти на основі яких проводиться комісійна експертиза до якої відносяться так звані «лікарські експертизи». Проаналізовано методику організації й виконання судово-медичних експертиз за «лікарськими справами»», яка складається з наступних етапів: підготовчий, організаційно-інформаційний, аналітично-оцінюючий й заключний (із формулюванням підсумків і складанням «Висновку експерта») на основі досліджень науковців. Запропоновано основні заходи щодо організації і проведення судово-медичних експертиз пов’язаних з «лікарськими помилками» в Україні серед яких: удосконалення нормативно-правового забезпечення; реформування системи судово-медичної експертизи; підвищення кваліфікації експертів; розвиток технологічного оснащення бюро судово-медичних експертиз; створення механізму контролю; впровадження медіації.