СПЕЦІАЛЬНИЙ АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ РЕЖИМ ТЕРИТОРІЙ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ: ЧИННИКИ САМОВРЯДНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ - Корчовий , Сергій (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
У статті розглядаються особливості управління територіями та об’єктами природно-заповідного фонду України з боку територіальних громад, на основі чого вироблені пропозиції щодо підвищення ефективності самоврядного механізму. На основі методології Міжнародного союзу охорони природи аналізується класифікація природних територій, що підлягають особливій охороні за типом управління. Тип управління залежить від того, хто створює такі території та об’єкти, управляє ними й несе відповідальність за їх стан. Виділяється чотири типи управління природними територіями, що особливо охороняються, а також їх підтипи - урядове управління, розподілене управління, приватне управління, управління місцевими громадами. Проаналізована компетенція територіальних громад щодо територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Визначені проблеми та сценарії розвитку системи управління територіями та об’єктами природно-заповідного фонду на рівні територіальних громад.