ІННОВАЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ В СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Колісніченко, Наталя (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
У статті досліджуються теоретичні аспекти інноваційних механізмів стратегічного планування в сфері публічного управління. Розглядаються етапи стратегічного планування: формулювання місії та цілей організації; управлінське вивчення внутрішніх сильних та слабких сторін організації; вивчення стратегічних альтернатив, які можуть допомогти організації у досягненні поставлених цілей. Визначаються ті типи чинників, які є важливими для розвитку інноваційного управління стратегічним плануванням: доступ до ресурсів у системі публічного управління; доступ до знань у системі публічного управління; доступ до кваліфікованих людських ресурсів у системі публічного управління; нормативно-правова база з питань інноваційного управління у межах державної політики та урядових документів; інновації в управлінській культурі; стратегічна орієнтація; чіткий розподіл обов’язків. Разом з іншими новаційними механізмами стратегічного планування, які дозволяють ефективно реагувати на зазначені чинники, детально розглядається технологія сценарного розвитку - Scenario Development. Сценарне планування досліджується в системі публічного управління як процес, який використовується для формування планів дій в умовах невизначеності та ризику. Аналізуються етапи сценарного планування: визначення цілей і завдань; аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища; розробка сценаріїв розвитку подій; оцінка сценаріїв; вибір стратегії для досягнення поставлених цілей та завдань; розробка плану дій. Розглядаються приклади успішного використання сценарного планування в публічному управлінні: планування реагування на катастрофи, розробка стратегії розвитку енергетики та зменшення відповідного впливу на довкілля, планування бюджету та управління державними фінансами, розробка стратегій відновлення економіки, сценарне планування розвитку міст. Робиться висновок, що запровадження інноваційних механізмів стратегічного планування є актуальним для системи публічного управління з огляду на долання викликів сьогодення: поліпшення ефективності публічного управління; забезпечення довгострокової стійкості держави; реалізація принципів транспарентності та відкритості; підвищення конкурентоспроможності держави.