ІНТЕГРАЦІЯ ГЕНДЕРНОГО ВИМІРУ В ПРОЦЕС СТРАТЕГІЧНОГО БЮДЖЕТНОГО ПЛАНУВАННЯ - Голинська, Олеся; Куспляк, Ігор; Куспляк, Галина (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У статті здійснено теоретичне узагальнення та наукове обґрунтування підходів до інтеграції гендерного виміру в процес стратегічного бюджетного планування. Розкрито сутність гендерного підходу, уточнено відмінності між поняттями «стать» і «гендер» у контексті публічного управління. Обґрунтовано, що гендерно орієнтоване бюджетування виступає важливим інструментом забезпечення соціальної справедливості, інклюзивності та ефективності публічних фінансів. Визначено практичні та стратегічні потреби жінок і чоловіків, які формують зміст бюджетної політики та впливають на розподіл фінансових ресурсів. Систематизовано етапи інтеграції гендерного виміру в процес стратегічного бюджетного планування, що дозволило сформувати його структурно-логічну модель та окреслити відповідні інструменти реалізації. Доведено, що врахування гендерної складової в бюджетному процесі сприяє підвищенню прозорості, підзвітності та результативності реалізації публічної політики. Проаналізовано роль євроінтеграційних процесів як каталізатора впровадження гендерно чутливих підходів у систему публічних фінансів України відповідно до європейських стандартів. Виокремлено основні бар’єри на шляху імплементації гендерного бюджетування, зокрема брак дезагрегованих статистичних даних та недостатню інституційну спроможність органів влади. Запропоновано методику оцінки гендерного впливу бюджетних програм, що дозволяє виявляти приховані диспропорції у доступі різних соціальних груп до публічних послуг. Встановлено взаємозв’язок між застосуванням гендерного підходу в бюджетному плануванні та досягненням Цілей сталого розвитку в частині подолання нерівності.