СУЧАСНІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Подковський, Олег (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних механізмів формування регіональної політики в умовах європейської інтеграції. Досліджуються новітні тенденції, виклики та можливості, що виникають для країн-членів ЄС у процесі адаптації національних регіональних політик до вимог Європейського Союзу. Особлива увага приділяється аналізу досвіду країн, що вже пройшли шлях європейської інтеграції, та визначенню основних факторів, які впливають на успішність адаптації регіональних стратегій. У статті розглядаються особливості інтеграції регіональних політик в рамках ЄС, зокрема, через механізми субсидіарності, координації, а також фінансування через структурні та інвестиційні фонди ЄС. Аналізується роль європейських інститутів у цьому процесі та вивчаються можливості для подальшого вдосконалення регіональної політики в контексті європейських інтеграційних прагнень. Дослідження показує, що сучасний процес формування регіональної політики є складним і багатоступеневим, адже він включає взаємодію національних, регіональних і європейських рівнів управління. Європейський Союз виступає як важливий каталізатор змін на національному і регіональному рівнях, а система управління ЄС має значний вплив на регіональні політики своїх країн-членів. Основними інструментами ЄС є політика згуртованості та система фондів, таких як Європейський фонд регіонального розвитку (EFRR) та Європейський соціальний фонд (ESF), які забезпечують фінансування проектів, спрямованих на сталий розвиток, інновації, підвищення рівня життя населення в менш розвинених регіонах. У статті аналізуються механізми транснаціонального співробітництва між регіонами, інтеграція європейських стратегій і принципів у національні та регіональні стратегії розвитку, а також роль партнерства між різними рівнями управління. Особлива увага приділяється принципу субсидіарності, механізмам спільного управління та системам координації між національними і європейськими органами управління. Дослідження також розглядає вплив глобальних викликів, таких як зміна клімату та цифрова трансформація, на формування регіональних політик. Аналізуються стратегії, спрямовані на зниження викидів парникових газів, розвиток відновлюваних джерел енергії, покращення енергоефективності, а також розвиток цифрової інфраструктури та просування цифрових технологій. У статті також розглядаються виклики, що постають перед регіонами в процесі інтеграції, такі як необхідність адаптації національних і регіональних політик до змін на європейському рівні, ефективне використання фінансових ресурсів, а також недостатній рівень адміністративної спроможності на місцевому рівні. Дослідження завершується оцінкою ефективності механізмів регіональної політики в контексті європейської інтеграції, де основними критеріями є рівень економічного зростання в регіонах, зниження рівня безробіття, підвищення рівня життя населення, а також зменшення соціальних та економічних нерівностей.