ПІДГОТОВКА КЕРІВНОГО СКЛАДУ СЛУЖБ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ У ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ: ПРОФЕСІОНАЛІЗАЦІЯ, ЯКІСТЬ, СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТА СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО НАВЧАННЯ - Фальковський, Андрій; Колісніченко, Наталя; Яценко, Володимир (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
Стаття присвячена аналізу підготовки керівного складу служб з надзвичайних ситуацій у зарубіжних країнах з акцентом на професіоналізацію, стандартизацію та сучасні підходи до навчання. Розглянуто австралійський досвід формування кваліфікаційної рамки та Пакету навчання з питань громадської безпеки, що охоплює багаторівневі кваліфікації, компетентнісні стандарти та міжгалузеву інтеграцію освітніх програм. Висвітлено роль міжнародних структур, таких як INSARAG, EU Civil Protection Mechanism та NFPA, у формуванні вимог до професійної підготовки керівників та забезпеченні взаємної сумісності рятувальних служб. Стаття аналізує поєднання формальної та неформальної освіти, симуляційних тренінгів, наставництва та безперервного професійного розвитку, а також підкреслює значення спільнот практиків як ключового елементу організацій, що навчаються. Обґрунтовано, що сучасні технології, оновлені стандарти та міжвідомча координація створюють нові можливості для підготовки керівників, забезпечуючи ефективний обмін знаннями та розвиток лідерських компетентностей у сфері управління надзвичайними ситуаціями. Окрему увагу приділено впровадженню цифрових інструментів та симуляцій віртуальної реальності, які дозволяють моделювати складні сценарії катастроф для відпрацювання навичок прийняття рішень у критичних умовах. Дослідження також виявляє тенденцію до посилення психологічної стійкості управлінців як невід’ємної складової їхньої професійної придатності в умовах високого рівня стресу. Важливим аспектом визначено адаптивність освітніх програм до глобальних викликів, зокрема змін клімату та зростання масштабів техногенних ризиків. Автором підкреслюється, що стратегічна інтеграція передового зарубіжного досвіду у вітчизняну систему підготовки дозволить суттєво підвищити оперативність реагування на надзвичайні ситуації національного рівня. У підсумку наголошується, що трансформація освітнього процесу в бік гнучкості та інноваційності є визначальним фактором формування нової генерації лідерів у сфері цивільного захисту.