ПУБЛІЧНА ПОЛІТИКА ЗАЛУЧЕННЯ ГРОМАДЯН ДО УПРАВЛІННЯ ТА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ НА РІВНІ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ - Макуха, Сергій; Луньова, Ольга; Подмазко, Олексій (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У статті розглядається публічна політика залучення громадян до управління та прийняття рішень на рівні місцевого самоврядування. Проаналізовано теоретичні підходи до участі громадськості, нормативно-правові та інституційні засади реалізації публічної політики участі в Україні. Доведено, що публічна політика залучення громадян в умовах децентралізації в Україні трансформується з декларативного принципу в інституційно закріплений елемент публічного управління. Акцентовано на визначенні понять «залучення» та «участь». Спираючись на сучасні дослідження виокремлено ключові елементи політики залучення громадян до управління та прийняття рішень на рівні місцевого самоврядування: нормативно-правові, інституційні, звітність, забезпечення прозорості. Аналіз нормативно-правової бази засвідчив, що не зважаючи на широкий спектр інструментів громадської участі на місцевому рівні, практика їх застосування іноді носить формальний характер. Підкреслено важливе значення правових актів місцевого значення, серед яких – Статут територіальної громади. Виявлено основні проблеми та бар’єри ефективного залучення громадян у процеси прийняття управлінських рішень на локальному рівні. Наведено SWOT-аналіз однієї з територіальних громад півдня Одеської області, що демонструє як позитивні практики, так і обмеження існуючих механізмів участі. Обґрунтовано напрями підвищення ефективності публічної політики залучення громадян, включаючи розвиток цифрових інструментів комунікації, удосконалення процедур участі та посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування. Доведено, що публічна політика залучення громадян до управління та прийняття рішень на рівні місцевого самоврядування виступає важливим чинником підвищення якості місцевого врядування, стійкості територіальних громад і розвитку демократичних інститутів, особливо в умовах сучасних соціально-політичних викликів.