ПРОБЛЕМИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДТРИМКИ ФУНКЦІОНУВАННЯ М’ЯСО-ПРОДУКТОВОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ - Лаврук, Олександр; Лаврук, Наталія (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
Системно висвітлено комплексні питання державного стимулювання та відновлення м’ясо-продуктової галузі України в умовах безпрецедентних викликів сучасності. Виконане дослідження базується на критичному аналізі чинної законодавчої бази, актуальних статистичних даних та сучасних наукових розробок, що дозволило об’єктивно оцінити критичний стан галузі. Особливу увагу приділено аналізу деструктивного впливу воєнного стану на виробничі потужності, логістичні ланцюги та експортний потенціал. Авторами детально простежено динаміку скорочення поголів’я основних видів сільськогосподарських тварин та відповідне падіння обсягів випуску готової продукції. Виявлено, що основними дестабілізуючими факторами є: руйнація фермерських господарств у зонах бойових дій, зростання собівартості кормів та енергоносіїв, порушення селекційно-генетичної роботи. Доведено, що відбудова галузі не може бути стихійною; вона має спиратися на раціональний розподіл внутрішніх інвестицій та впровадження принципів сталого розвитку. Автори наголошують на необхідності переходу від сировинної моделі до виробництва продукції з високою доданою вартістю, а також комплексність взаємодії із галуззю рослинництва, потрібне впровадження автоматизованих систем управління стадом та інноваційних технологій переробки відходів, відновлення вітчизняного генофонду та залучення високопродуктивних світових ліній тварин, застосування гнучких податкових пільг, пільгового кредитування та прямих дотацій. Науково обґрунтовано доцільність формування спеціалізованого державного фонду відродження тваринництва. Такий фонд має стати інструментом цільового фінансування відновлювальних процесів, забезпечуючи прозорий розподіл коштів між постраждалими підприємствами та інноваційними стартапами в галузі. Запропоновані стратегічні вектори подальшого поступу спрямовані на зміцнення продовольчої безпеки держави та інтеграцію українського м’ясо-продуктового сектора в європейський економічний простір на засадах конкурентоспроможності та високої якості.