ЩОДО ЗМІСТУ «СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ» ЯК ОБ’ЄКТА ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Цихоня, Артем (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
Стаття присвячена аналізу змісту поняття «стоматологічна допомога» як об’єкта публічного управління у сфері охорони здоров’я. У статті здійснено розмежування понять «медична допомога» та «медична послуга». З’ясовано, що ці терміни взаємопов’язані, але збігаються лише частково: медична допомога – це діяльність, медична послуга – це результат цієї діяльності; метою медичної допомоги є профілактика, діагностика, лікування, реабілітація, супровід вагітності та пологів, метою медичної послуги є надання конкретного виду обслуговування; медична допомога надається професійно підготовленими медичними працівниками, а медична послуга – не лише закладами охорони здоров’я, а й ФОПами з ліцензією; медична допомога спрямована на медичне забезпечення як суспільну функцію (часто в межах гарантій держави), медична послуга – має ринкову природу; медична допомога – це медико-соціальна і правова категорія, охоплює всю систему дій у сфері охорони здоров’я, включає медичну складову, організаційні, управлінські та координаційні процеси, медична послуга – це економіко-правові відносини між пацієнтом (замовником) і надавачем медичних дій, є формою реалізації медичної допомоги. Крім того, у статті проаналізовано наукові підходи, положення міжнародних актів, національного законодавства та відомчих нормативно-правових актів, що регулюють надання стоматологічної допомоги. Встановлено, що стоматологічна допомога є складовою системи медичної допомоги та охоплює не лише суто медичну діяльність, а й організаційні, управлінські та правові процеси, що обумовлює її розгляд як самостійного об’єкта публічного управління. З’ясовано, що відсутність єдиного законодавчого підходу до визначення стоматологічної допомоги призводить до фрагментарності правового регулювання, міжвідомчих колізій, порушення принципу доступності і ускладнення публічного управління у сфері охорони здоров’я. На основі проведеного аналізу запропоновано авторське визначення поняття «стоматологічна допомога як об’єкт управління у сфері охорони здоров’я» як складової системи медичної допомоги, що охоплює сукупність організаційних, медичних, управлінських і правових заходів та становить суспільно значущу діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямовану на профілактику, діагностику, лікування, реабілітацію та відновлення функцій здоров’я порожнини рота населення, яка реалізується у формах терапевтичної, хірургічної, ортопедичної, ортодонтичної та дитячої стоматологічної допомоги і здійснюється в межах повноважень та гарантій держави. Окрему увагу в роботі приділено значенню уніфікації термінологічного апарату для практичної реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я. Доведено, що закріплення запропонованого визначення на нормативному рівні сприятиме подоланню правової невизначеності та забезпечить методологічне підґрунтя для розроблення оновлених стандартів надання стоматологічної допомоги. Це дозволить підвищити ефективність контрольно-наглядових функцій держави, оптимізувати розподіл фінансових ресурсів та створити умови для прозорої взаємодії між суб’єктами публічного управління, надавачами медичних послуг і пацієнтами, гарантуючи при цьому високу якість, безпеку та доступність стоматологічного обслуговування як невід’ємної складової національної безпеки держави.