ПОНЯТТЯ SOFT SKILLS У ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ ТА АДМІСТРУВАННІ - Бабірецька, Наталія (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У статті наведені визначення поняття «soft skills», які сформульовані у загальносуспільних науках, зокрема, у сфері педагогіки, економіки, психології; особливу увагу було приділено публічному управлінню та адмініструванню. Констатовано, що відсутній єдиний методологічний підхід до формулювання визначення «soft skills», що утруднює його розуміння. З’ясовані сутнісні ознаки «soft skills» у сфері публічного управління, до яких належать універсальний (неспеціалізований) характер, соціокультурна зумовленість, суб’єктивність, соціальний характер, поєднання у собі сталості та гнучкості, здатність впливати на ефективність та результативність роботи. Зазначені ознаки дали змогу сформулювати авторське визначення поняття «soft skills у публічному управлінні та адмініструванні» як комплексу особистісних, комунікативно-соціальних та управлінських навичок, що забезпечують ефективність і результативність професійної діяльності державних службовців, поєднуючи у собі сталість, набуту досвідом, та гнучкість, необхідну для реагування на зміни у сфері публічного управління та адміністрування. На основі узагальнення підходів до структури «soft skills», було виділено такі структурні компоненти: особистісний, який включає в себе емоційний інтелект, зокрема гнучкість та адаптивність та ін.; комунікативно-соціальний, що охоплює ефективну комунікацію, ведення переговорів, командні навички; управлінський, до якого належать планування та організація роботи, тайм-менеджмент, стратегічні навички, навички прийняття рішень і вирішення проблем, управління власним розвитком, особиста ефективність, лідерство, менторство і наставництво. У роботі обґрунтовано, що розвиток гнучких навичок є стратегічним інструментом модернізації системи державного управління в контексті європейських стандартів та зміцнення довіри до інституцій влади. Це зумовлює необхідність перегляду підходів до професійного навчання управлінців, зміщуючи акцент з вузькоспеціалізованих знань на розвиток міждисциплінарних компетенцій. Впровадження системних інструментів оцінювання та розвитку soft skills стане запорукою формування компетентного кадрового резерву, здатного до ефективної роботи в умовах невизначеності. У статті зазначено про важливість здобутків для подальшого аналізу структури, класифікації «soft skills у публічному управлінні та адмініструванні» та з’ясування методів оцінювання рівня сформованості soft skills у державних службовців.