ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВО-ЦИФРОВОГО МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Олдак, Людмила (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У статті досліджено особливості формування фінансово-цифрового механізму державного регулювання транскордонного співробітництва в умовах європейської інтеграції України. Обґрунтовано актуальність розвитку транскордонної взаємодії як інструменту соціально-економічного зростання прикордонних територій та інтеграції до європейського простору. Проаналізовано наукові підходи до визначення сутності та складових механізмів державного регулювання у сфері транскордонного співробітництва. Визначено, що ефективність функціонування транскордонних ініціатив значною мірою залежить від поєднання фінансових інструментів (державного фінансування, грантових програм, міжнародної технічної допомоги, публічно-приватного партнерства) з сучасними цифровими технологіями управління. Розкрито структуру цифрового модуля фінансово-цифрового механізму, який включає інформаційно-аналітичний, комунікаційний, проєктно-управлінський, контрольний компоненти та компонент захисту інформації. Акцентовано увагу на необхідності забезпечення прозорості, підзвітності та ефективності використання фінансових ресурсів шляхом впровадження цифрових платформ, систем моніторингу та аналітичних інструментів підтримки прийняття рішень. Виявлено основні проблеми формування механізму в Україні, зокрема фрагментарність нормативно-правового забезпечення, обмеженість фінансових ресурсів та недостатній рівень цифровізації управлінських процесів. Запропоновано напрями вдосконалення фінансово-цифрового механізму державного регулювання транскордонного співробітництва, що передбачають інтеграцію різних джерел фінансування, розвиток цифрових інструментів управління, підвищення інституційної спроможності органів публічної влади та гармонізацію національного законодавства з європейськими стандартами. Особливу увагу приділено прогнозуванню ефектів від синергії фінансової децентралізації та цифрової трансформації в контексті реалізації спільних проєктів із країнами-членами ЄС. Доведено, що впровадження запропонованого фінансово-цифрового механізму дозволить не лише оптимізувати розподіл ресурсів, а й суттєво знизити корупційні ризики та бюрократичні бар’єри.