АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ПОЛІТИКИ СТІЙКОСТІ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇЇ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Мельничук , Олег (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2021)
У статті проведено науково-аналітичний аналіз досліджень з публічної політики та офіційних документів розвинених країн світу щодо застосування поняття «стійкість» та «безпека критичної інфраструктури». Зосереджено увагу на переході від концепції захисту до стійкості в контексті розвитку безпеки та більш стійкого суспільства. Сформовано визначення таких термінів як «безпека критичної інфраструктури» та «стійкість критичної інфраструктури» та запропоновано розмежування області стійкості на три сфери стійкості критичної інфраструктури (КІ): суспільну, організаційну та технологічну. Розглянуто основні завдання публічної політики щодо безпеки, захисту та забезпечення стійкого розвитку КІ держави та визначено мету і завдання публічної політики з питань захисту об’єктів КІ із розмежуванням загроз для КІ, що можуть бути застосовані в Україні. Крім того, виокремлено пріоритетні напрями забезпечення стійкості КІ, зокрема, створення установи, яка має виконувати завдання з формування та реалізації стратегічних рішень щодо стійкості системи КІ країни. Також, обґрунтовано доцільність впровадження нового підходу зі створенням безпекового партнерства між всіма зацікавленими сторонами на базі державно – приватного партнерства між бізнесом та урядом.