ВИКЛИКИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ В СИСТЕМІ НЕМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ - Колісніченко, Наталя; Кемарська, Тамара; Петров, Ігор; Романенко, Тетяна (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2021)
У статті обґрунтовуються особливості оволодіння професійно-орієнтованою іноземною мовою в системі немовної підготовки. Уточнюється поняття «професійно-орієнтована іноземна мова». Під професійно-орієнтованим розуміється навчання на основі врахування потреб тих, хто навчається, у вивченні іноземної мови, що диктується особливостями професії або спеціальності (оволодіння професійно-орієнтованою іноземною мовою; знання культури країни мови, що вивчається; набуття спеціальних навичок на основі професійних і лінгвістичних знань). Зокрема, під іншомовною професійною комунікацією розуміється цілеспрямований процес взаємодії фахівців – представників різних лінгвокультур – під час вирішення діяльнісних професійних завдань на основі інтерактивності. Іншомовна професійна комунікація передбачає пошук та аналіз інформації, необхідної для вивчення зарубіжного досвіду, роботу з відповідною фаховою літературою і документацією іноземною мовою з застосуванням засобів інформаційних та комунікаційних технологій, безпосереднє спілкування з використанням сукупності знань, умінь, навичок, здібностей і досвіду, які необхідні для здійснення іншомовної професійної діяльності. Розглядаються основні принципи мови професійного спрямування та цілі професійно-орієнтованого вивчення іноземних мов. Надається огляд компонент відповідної програми підготовки. Актуалізується значення іноземної мови професійного спрямування у підготовці здобувачів 2-го магістерського рівня. Окремо розглядається іноземна мова для академічних цілей. Вивчається досвід урядів країн Європи, які демонструють своє розуміння значення іноземної мови у професійній діяльності фахівця. Підсумовується стаття актуалізацією завдань не тільки оволодіння навичками комунікації іноземною мовою, а й набуття спеціальних знань за фахом. Наголошується, що на сьогодні особливої актуальності набуває професійно-орієнтований підхід до навчання іноземної мови в закладах вищої освіти, який передбачає формування у здобувачів здатності іншомовного спілкування в конкретних професійних, ділових, наукових сферах і ситуаціях з урахуванням особливостей професійного мислення.