ІНСТИТУТ САМОРЕГУЛЮВАННЯ У СИСТЕМІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ М’ЯСОПЕРЕРОБНОЮ ПРОМИСЛОВІСТЮ (англ) - Бондаренко, Михайло (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
У статті здійснено опрацювання концептуальних засад розвитку інституту саморегулювання в сфері переробних підприємств м’ясної галузі. Розглядаються механізми ефективного секторального саморегулювання що передбачає наявність професійного кодексу; наявність механізмів забезпечення таких кодексів; наявність ефективної системи вирішення суперечок. Вивчається сутність саморегулювання та його зміст заснований на нормах законодавства регулювання відносин в окремих сферах економічної діяльності, яке здійснюється на принципах самоорганізації, тобто без безпосереднього втручання держави. Надається характеристика засобів саморегулювання господарської діяльності. Детально розглядаються різноманітні види саморегулювання. Робиться висновок про відсутність єдиного нормативного документа щодо розвитку саморегулівних організацій; про необхідність належного інституціонального забезпечення для розвитку та нормального функціонування інституту саморегулювання у сфері переробки сільськогосподарської продукції, у т.ч. м’ясної; про невизначеність щодо єдиного бачення формування та функціонування саморегульованих організацій в м’ясному секторі економіки.