ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТИТУЦІЙ ЯК РУШІЙНА СИЛА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Лагунін, Микита (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
У статті проаналізовано основні підходи до визначення поняття «фінансові ресурси» та їх роль у взаємовідносинах України з міжнародними фінансовими інституціями. Наведено авторське визначення поняття «фінансові ресурси». Висвітлено основні аспекти та галузі співпраці України з провідними міжнародними фінансовими установами. Підкреслено значимість такої взаємодії як показника інтеграції країни в світове господарство. Розглянуто основні міжнародні фінансові установи та організації , з якими вже нароблено позитивний досвід співпраці, проаналізовано напрями та досвід їх діяльності, а також деякі результати співпраці з Україною. Акцентовано увагу на виявлених недоліках у досліджуваній сфері. Наголошено на необхідності удосконалення політики України щодо співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями. Загалом, зроблено висновки, що на сучасному етапі міжнародні фінансові установи та міжнародні організації відіграють дуже важливу роль, і, зважаючи на складне фінансове становище країни, важливим завданням залишається подальше розширення співробітництва з міжнародними фінансовими установами. Взаємодія України з міжнародними фінансовими інституціями повинна витікати з об’єктивних умов економічного розвитку, враховувати внутрішні та зовнішні фактори впливу і глобальну перспективу та обов’язково базуватись на попередніх комплексних оцінках можливих позитивних і негативних наслідків, що в свою чергу потребує інтенсифікації як теоретичних, так і емпіричних наукових досліджень, запроваджень на їх основі нових практик взаємодії.