ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ КОНТРОЛЮ ТА НАГЛЯДУ В ПУБЛІЧНОМУ АДМІНІСТРУВАННІ СУДОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Крайнюков, Максим (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
Стаття присвячена визначенню теоретичних засад контролю та нагляду в механізмі публічного адміністрування судової системи України. Розкрито зміст категорії «контроль», «нагляд», а також доктринальне розуміння понять «державний контроль», «державний нагляд». З’ясовано, що науковці розкриваючи зміст наведених дефініцій визначають контрольну діяльність як комплексне, багатовекторне поняття може сприйматися, визначатися науковцями як структурний елемент управління; функція управління, система різних заходів та процедур по реалізації управлінських повноважень. Встановлено, що якщо буквально підходити до подібних наукових напрацювань, то в контексті судоустрою, діяльності суддів, взагалі, некоректно вести мову про будь який контроль, адже втручання в поточну діяльність (правосуддя) є неприпустимим, а визначеною суттю мова йде про нагляд як засіб механізму публічного адміністрування судової системи. З’ясовано зміст та особливості складових контролю як засобу та етапу управлінської діяльності. Аналіз діючого законодавства засвідчив, що законодавець розглядає контроль та нагляд у якості синонімічних категорій, разом з тим теоретичні диференціації понять контролю та нагляду носить штучний, суто теоретичний характер. Наголошено, що важливим кроком в напрямку сприйняття контролю в публічному управлінні як елементу громадянського суспільства є потреба відходу від традиційного розуміння контрольних процедур як частини компетенції вищого суб’єкту по адміністративній вертикалі, по відношенню до нижчого (керівника - до підлеглого). Зроблено висновок, що контрольна-наглядова діяльність третіх осіб по відношенню до суду та суддів має обмежений характер, передбачає низку особливостей здійснення на практиці, проте є невід’ємним елементом та засобом публічного адміністрування судової системи України.