ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Мануілова, Катерина; Мужайло, Василь; Вербицька, Анастасія (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
Визначені проблеми реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я, обґрунтовано шляхи розв'язання цих проблем та встановлені напрямки подальших досліджень. Проаналізовано нормативно-правову базу з охорони здоров’я, досліджено результати Національної політики охорони здоров'я; виявлено сучасні проблеми та перспективи розвитку системи охорони здоров'я. Досліджено особливості оптимізації закладів охорони здоров’я України, що надають невідкладну, первинну, вторинну та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу. Розглянуто витрати на охорону здоров'я. З’ясовано, як витрати на охорону здоров’я в різних країнах впливають на тривалість життя населення. Наголошено, що система охорони здоров'я України потребує особливої уваги та державної підтримки у сучасних умовах. Реформи у сфері охорони здоров'я мають бути спрямовані на удосконалення чинної нормативно-правової бази. Перелік платних послуг (так звані «медичні послуги другорядного значення», «парамедичні послуги») та умови запровадження медичного страхування мають бути встановлені на законодавчому рівні. Слід розв’язати проблему створення інституту сімейної медицини. Необхідно розробити й ухвалити довгострокову національну програму реформування системи охорони здоров'я України. Створити правові, економічні й адміністративні механізми реалізації конституційних прав громадян України на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Забезпечити гарантований рівень безоплатної належної медичної допомоги медичної допомоги в межах, визначених законом; створити контрольований державою ринок платних медичних послуг; на державному рівні створити сприятливі умови для розвитку всіх форм власності вітчизняних закладів охорони здоров'я; створити на державному рівні сприятливі умови для задоволення потреб населення в медичній допомозі; впровадження у державі програм спрямованих на соціально-економічне стимулювання здорового способу життя; а також на правове регулювання питань пов’язаних з обмеженням реклами алкоголю, тютюну та інших шкідливих для здоров'я речовин. Ухвалення міністерством охорони здоров’я України цих нормативно-правових актів забезпечить системний та узгоджений підхід до охорони здоров'я нашої держави та сприятиме поліпшенню загального стану здоров'я населення. Місцеві органи влади та органи місцевого самоврядування мають стати ключовою ланкою, які будуть впроваджувати на місцях (регіон, область, громада) з урахуванням місцевих особливостей державну реформу в галузі охорони здоров’я.