НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕХАНІЗМІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ПРОФЕСІЙНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОГО СЛУЖБОВЦЯ В УКРАЇНІ - Чорниш, Юрій (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
В статті виокремлено напрямки підвищення ефективності механізмів публічного управління формуванням професійної відповідальності державного службовця: 1) формування моделі публічного управління на основі принципів належного врядування «Good Governance» (інкорпорація принципів належного врядування в національну систему державної служби; залучення громадськості до ухвалення і прийняття управлінських рішень через інструменти громадського контролю; орієнтація державної служби на суб’єкт-суб’єктну взаємодію «державний службовець - громадянин (бізнес, громадські організації)»); 2) професіоналізація державної служби з урахуванням світового і європейського досвіду (модернізація професійної освіти і навчання державних службовців – стандартизація освітніх програм і профілю компетентностей, стажування і практична підготовка, врахування індивідуальних потреб державних службовців у професійному розвитку; інкорпорація зарубіжного досвіду професійного навчання і підготовки державних службовців); 3) адаптація державної служби до вимог ЄС (адаптація законодавства щодо функціонування державної служби до вимог ЄС; удосконалення законодавчого забезпечення юридичної відповідальності державних службовців; створення Етичного Кодексу державного службовця із врахуванням європейського досвіду); 4) модернізація системи управління персоналом в державній службі (удосконалення національного законодавства у сфері забезпечення діяльності служби управління персоналом; удосконалення процесу оцінювання діяльності державних службовців як підвищення ефективності мотиваційних і професійно-освітніх механізмів формування професійної відповідальності державного службовця; упровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами в державній службі); 5) формування ефективної системи протидії корупції (створення ефективної системи репресивних і превентивних механізмів протидії корупції; розробка стандартів доброчесної і етичної поведінки державних службовців).