СТІЙКІСТЬ В РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА: ВИКЛИКИ ДЛЯ АНТИКРИЗОВОЇ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ - Проць, Роман (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
Метою дослідження є характеристика ключових засад забезпечення стійкості розвитку сільськогосподарського виробництва через антикризову систему державного управління. Об’єктом дослідження виступає сільськогосподарське виробництво й система державного управління. Сутність стійкості в розвитку сільськогосподарського виробництва полягає в забезпеченні тривалої продуктивності та ефективності аграрного сектору, при цьому мінімізуючи негативний вплив на довкілля та забезпечуючи соціально-економічну справедливість для всіх учасників процесу. Забезпечення стійкості розвитку сільськогосподарського виробництва є ключовим аспектом забезпечення продовольчої та економічної безпеки країни, а також збереження навколишнього середовища та адаптації до кліматичних змін. Це дослідження аналізує основні фактори, що впливають на стійкість аграрного сектору, та роль антикризової системи державного управління у підтримці цього процесу. На основі огляду сучасної літератури, включаючи роботи провідних вчених, було визначено, що ефективне державне управління забезпечує баланс між економічною вигідністю, екологічною відповідальністю та соціальною справедливістю. Антикризова система державного управління включає проактивне планування, гнучкість у реагуванні на зміни та інтеграцію різних урядових та приватних ініціатив для підтримки аграрного сектору. Практичні заходи, такі як фінансова підтримка фермерів, розвиток інфраструктури, впровадження інноваційних технологій та освітні програми, сприяють стабільності та довготривалому розвитку сільськогосподарського виробництва. Дослідження підкреслює важливість координації між різними рівнями управління та залучення громадськості для підвищення ефективності антикризових заходів. Результати дослідження можуть слугувати основою для розробки стратегій державного управління, спрямованих на зміцнення стійкості аграрного сектору в умовах сучасних викликів.