КОМУНІКАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМ СКРИНІНГУ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ОНКОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ - Нікітенко, Раїса (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
У статті проаналізовано та обґрунтовано роль комунікаційних стратегій, з’ясовано їх вплив на ефективність реалізації програм скринінгу та здійснення профілактики онкологічних захворювань. У результаті проведеного дослідження систематизовано основні підходи до формування та реалізації комунікаційних стратегій у сфері профілактики онкологічних захворювань, зокрема в контексті скринінгових програм, громадських кампаній та міжсекторальної взаємодії. Доведено, що комунікація виступає визначальним чинником ефективності профілактичних заходів, оскільки забезпечує формування обізнаності, зміну поведінкових настанов, залучення до скринінгових програм та підвищення рівня медичної грамотності населення. У сучасних стратегіях громадського здоров’я комунікація виконує інтегративну функцію, об’єднуючи освітні, інформаційні, мотиваційні та управлінські впливи. З’ясовано, що ефективна комунікація повинна здійснюватися на кількох рівнях: індивідуальному, міжособистісному, організаційному, громадському та управлінському. Акцентовано на доцільності застосування адвокаційного підходу в розробці комунікаційних стратегій. Доведено, що формування обґрунтованих та переконливих меседжів сприяє розширенню підтримки серед стейкхолдерів та забезпеченню належного пріоритету профілактики у сфері охорони здоров’я. Підкреслено, що ефективна комунікація має ґрунтуватися на соціокультурній чутливості, простоті викладу та орієнтації на специфіку цільових груп, зокрема представників вразливих верств населення. Вказано на перевагах використання сучасних цифрових каналів комунікації як засобу персоналізованого інформування та посилення взаємодії з пацієнтом. Констатовано, що розвиток цифрових технологій сприяє проведенню інформаційних кампаній та підвищенню адресності повідомлень. Завдяки цим перевагам, комунікаційні стратегії стають невід'ємним інструментом у боротьбі з онкологічними захворюваннями на сучасному етапі. Виявлено, що дієвість комунікаційних стратегій у сфері профілактики значною мірою залежить від ефективної координації зусиль між системами охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, громадськими організаціями та ЗМІ. Обґрунтовано важливість розвитку комунікативних компетентностей медичних працівників як чинника забезпечення ефективної взаємодії з пацієнтами, підвищення прихильності до профілактичних програм та зниження емоційного навантаження. Особливої актуальності набуває впровадження мотиваційного консультування та емпатійного підходу у практику первинної медичної допомоги. Зроблено висновок, що комунікація виступає дієвим інструментом передачі інформації, сприяє соціальній мобілізації, змінам у поведінці, формуванню культури профілактики та зміцненню здоров’я. Її стратегічне впровадження дозволяє підвищити ефективність заходів з раннього виявлення та профілактики раку, знизити рівень захворюваності та смертності, забезпечити сталість позитивних змін у системі охорони здоров’я.