ІННОВАЦІЙНА СТРАТЕГІЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ - Фальковський, Андрій; Нестерова, Катерина (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
У статті обґрунтовано необхідність формування інноваційної стратегії цифрової трансформації залізничного транспорту як однієї з пріоритетних складових модернізації транспортної системи України в умовах глобальних інтеграційних процесів та переходу до цифрової економіки. Наголошено, що залізничний транспорт, будучи базовою ланкою національної економіки та стратегічним сектором у забезпеченні мобільності населення й логістики вантажів, потребує системних змін, спрямованих на підвищення ефективності управління, безпеки перевезень і конкурентоспроможності на міжнародному рівні. Розкрито зміст інноваційної стратегії як комплексної системи дій, що поєднує модернізацію інфраструктури, впровадження цифрових платформ і технологій (Інтернет речей, великі дані, штучний інтелект, цифрові двійники, блокчейн, кіберзахист), розвиток кадрового потенціалу та нові фінансово-економічні механізми. Окрему увагу приділено ролі держави у створенні нормативно-правових передумов для цифровізації галузі, а також важливості державно-приватного партнерства як ключового інструменту реалізації стратегії. Показано, що цифровізація виступає ключовим чинником модернізації транспортної галузі, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності, ефективності управління та інтеграцію України у європейський транспортний простір. Розкрито сутність цифрової трансформації як багатовимірного процесу, що поєднує модернізацію інфраструктури, впровадження сучасних технологій (Інтернет речей, великі дані, штучний інтелект, цифрові двійники, блокчейн, кіберзахист), розвиток цифрових платформ та кадрового потенціалу. Обґрунтовано, що впровадження інноваційної стратегії цифрової трансформації сприятиме інтеграції України у європейський транспортний простір, підвищенню енергоефективності, екологічності та безпеки перевезень, оптимізації управлінських процесів і створенню умов для розвитку сучасної транспортної екосистеми. Визначено очікувані результати реалізації інноваційної стратегії: зростання інвестиційної привабливості галузі, інтеграція у європейський транспортний ринок, розвиток «зелених» та енергоефективних технологій, посилення безпеки та комфорту для користувачів.