МОЖЛИВОСТІ ОПТИМІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ УКРАЇНИ ЗА ДОПОМОГОЮ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - Костенюк, Наталя; Воронов, Олександр (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У статті досліджуються можливості оптимізації державного управління в Україні шляхом застосування штучного інтелекту (ШІ), з акцентом на перспективи післявоєнної відбудови. У контексті триваючого воєнного конфлікту та його наслідків Україна стикається зі значними викликами у відбудові своїх адміністративних систем, забезпеченні ефективного розподілу ресурсів та покращенні надання державних послуг. У дослідженні висвітлюється, як технології ШІ, такі як алгоритми машинного навчання, прогнозна аналітика та обробка природної мови, можуть бути інтегровані в державне управління для вирішення цих проблем. Розглядаються можливості того, як ШІ може автоматизувати рутинні адміністративні завдання, покращити прийняття рішень завдяки аналітиці на основі даних та підвищити прозорість в управлінні шляхом виявлення моделей корупції та оптимізації розподілу бюджету. Спираючись на нещодавні дослідження та публікації, узагальнюється світовий та український досвід у впровадженні ШІ. На міжнародному рівні розглядаються такі країни, як Естонія та Сінгапур, які успішно впровадили ШІ в електронному урядуванні, що призвело до підвищення ефективності та залучення громадян. В Україні такі ініціативи, як платформа «Дія», демонструють явні успіхи в наданні цифрових послуг, але повний потенціал ШІ залишається невикористаним, особливо в післявоєнних сценаріях. У статті з’ясовано невирішені аспекти, включаючи етичні проблеми, конфіденційність даних та потребу в кваліфікованому персоналі. Зазначається, що головною метою є розробка стратегій використання ШІ для покращення державного управління під час реконструкції. Основна частина дослідження представляє комплексний огляд застосувань ШІ: у прогнозному моделюванні для відновлення інфраструктури, автоматизованих державних закупівлях для зменшення корупції та системах зворотного зв’язку від громадян на основі ШІ для коригування політики. Емпіричні приклади з українського контексту, такі як використання ШІ в управлінні енергією та фінансовому нагляді, ілюструють потенційні переваги, включаючи економію коштів та швидші процеси відновлення. Доведено, що ШІ може значним чином сприяти післявоєнному відновленню України, сприяючи стійкому, прозорому та ефективному державному управлінню. Надаються аргументи щодо того, що успішне впровадження вимагає надійної правової бази, інвестицій у цифрову інфраструктуру та міжнародного співробітництва. Перспективи подальших досліджень включають розробку спеціальних нормативних актів щодо ШІ та оцінку довгострокового впливу на соціальну рівність у постконфліктних суспільствах. Стаття розглядає потенціал штучного інтелекту (ШІ) для оптимізації публічного управління в Україні в контексті післявоєнної відбудови. Аналізуються можливості застосування ШІ в адміністративних процесах, прийнятті рішень та наданні послуг. Обґрунтовано перспективи для підвищення ефективності та стійкості державного апарату.