ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ПРОФЕСІЙНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СЛУЖБОВЦІВ ДСНС: ПРАВОВІ ЗАСАДИ ТА ІННОВАЦІЙНІ ОСВІТНІ СТРАТЕГІЇ - Якубовський, Олексій; Яценко, Володимир (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2023)
Здійснено комплексний аналіз трансформації системи цивільного захисту під впливом глобальних безпекових викликів та необхідності адаптації національного законодавства до стандартів ЄС. Особливу увагу приділено критичному аналізу динаміки правового регулювання служби цивільного захисту в Україні за період 2021–2025 років. Зокрема, досліджено імплементацію змін до Кодексу цивільного захисту, модернізацію дисциплінарних статутів та легалізацію інноваційних протоколів реагування в умовах воєнного стану. Виявлено ключові правові прогалини, що ускладнюють чітке розмежування сфер відповідальності, та запропоновано шляхи їх подолання через гармонізацію національних норм із Механізмом цивільного захисту ЄС. Паралельно акцентовано на ролі цифрової трансформації як каталізатора прозорості та оперативності, що дозволяє мінімізувати корупційні ризики та нівелювати вплив людського фактора при прийнятті управлінських рішень. Доведено, що ефективність правових норм безпосередньо залежить від системної зміни підходів до професійної підготовки кадрів ДСНС. Сформульовано концептуальні параметри інноваційних освітніх стратегій, що базуються на ризик-орієнтованому підході та застосуванні імерсивних симуляційних технологій. Наголошено на пріоритетності формування у службовців навичок стресостійкості, прийняття рішень в умовах високої невизначеності та етики порятунку. При цьому обґрунтовано, що невід’ємною складовою професійної стійкості є посилення системи соціальних гарантій та безперервного психологічного супроводу особового складу. Запропоновано авторську модель синергії права, освіти та цифрових рішень як фундаменту для формування нової генерації рятувальників. Впровадження механізмів «smart-регулювання» забезпечить необхідну гнучкість правових рамок у відповідь на появу нових типів техногенних та екологічних загроз. Резюмовано, що реалізація запропонованих підходів дозволить не лише привести українську систему у відповідність до критеріїв членства в ЄС, а й сформувати одну з найбільш адаптивних моделей цивільної безпеки у світі.