СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ДОСВІДУ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ ІННОВАЦІЙНОСТІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В КРАЇНАХ ЄС - Орлов , Олексій (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У статті здійснена систематизація досвіду впровадження принципів інноваційності публічного управління в системі охорони здоров’я в країнах ЄС, зокрема в Нідерландах, Німеччині, Великій Британії та Литві. Здійснено порівняльний аналіз принципів інноваційності публічного управління в системі охорони здоров’я в країнах ЄС. Запропоновано імплементувати досвід країн ЄС, зокрема адаптація принципів: створення стандартів і інституцій для сумісності; поєднання стратегічного бачення з операційними інструментами; надання підтримки інноваційному бізнесу і одночасне вимагання доказовості; розвиток людського капіталу; і, найголовніше, побудова довіри через прозорість і надійний захист даних. Особливу увагу приділено механізмам цифрової трансформації, які виступають фундаментом для впровадження інноваційних моделей управління в державному секторі. Виявлено, що успіх реформування галузі в країнах ЄС безпосередньо залежить від рівня синергії між державними органами, приватним сектором та науковими установами. Обґрунтовано, що інтеграція європейських стандартів в українську систему охорони здоров'я дозволить підвищити якість надання медичних послуг та оптимізувати використання бюджетних ресурсів. Розроблено рекомендації щодо нормативно-правового забезпечення процесу діджиталізації, що базуються на успішному досвіді Литви та Нідерландів у сфері захисту персональних даних пацієнтів. Автором підсумовано, що перехід до інноваційного публічного управління потребує не лише технологічного оновлення, а й фундаментальної зміни організаційної культури в медичних інституціях.