ТРАНСФОРМАЦІЯ МЕХАНІЗМІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ - Ажажа, Марина; Дашков, Артур; Цикін, Дмитро (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та виявленню особливостей трансформації механізмів публічного управління інноваційною діяльністю в умовах цифрової економіки з урахуванням регіонального аспекту та викликів воєнного стану в Україні. Обґрунтовано, що глобальний перехід до економіки знань та виклики повномасштабної агресії зумовили необхідність докорінного перегляду традиційних ієрархічних моделей управління та переходу до гнучких, адаптивних і резильєнтних форм врядування, орієнтованих на інноваційний розвиток і відновлення територій. Встановлено, що інноваційна діяльність стратегічним інструментом виживання та відновлення регіонів за принципом «відбудувати краще, ніж було». Проаналізовано наукові підходи до трактування цифрової економіки, цифрової трансформації та інноваційної діяльності у публічному управлінні, а також узагальнено сучасні дослідження щодо ролі державних і регіональних інституцій у стимулюванні інновацій в умовах високої невизначеності. Визначено, що інноваційна діяльність у публічному управлінні набуває стратегічного значення як інструмент забезпечення життєстійкості, економічної безпеки та післявоєнного відновлення регіонів України. У статті систематизовано та класифіковано механізми публічного управління інноваціями за функціональним призначенням, масштабом застосування та характером впливу. Виокремлено специфічні риси трансформації зазначених механізмів, зокрема переорієнтацію цілей інноваційної політики на забезпечення резильєнтності, посилення ролі відкритих інновацій і мережевої взаємодії, децентралізацію управлінських рішень, цифрову платформізацію та інтеграцію безпекового виміру. Сформульовано рекомендації щодо оптимізації публічних управлінських інструментів з урахуванням цифрової трансформації та регіонального контексту, спрямовані на підвищення ефективності інноваційної політики, зменшення міжрегіональних диспропорцій і формування інституційних передумов для сталого інноваційного розвитку України в умовах воєнного та післявоєнного відновлення.