ДИНАМІКА ТА ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ М’ЯСНОЮ ПРОМИСЛОВІСТЮ: ПЕРСПЕКТИВИ УСПІШНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІЙНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ (англ) - Лопушинський, Іван (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У статті досліджено динаміку та специфічні особливості управління м’ясною галуззю в Україні та розкрито перспективи успішної реалізації її потенційних можливостей в умовах сучасних економічних та інституційних трансформацій. М’ясна галузь визначена як стратегічно важлива складова агропромислового комплексу, що відіграє ключову роль у забезпеченні національної продовольчої безпеки, економічної стабільності, зайнятості населення, розвитку сільських територій та формуванні експортного потенціалу. У дослідженні підкреслено високу актуальність удосконалення механізмів управління м’ясною галуззю з огляду на її значення для продовольчої незалежності, конкурентоспроможності та соціально-економічного розвитку держави. Наголошено на недостатності комплексних наукових досліджень, що інтегрують економічні, управлінські та інституційні аспекти, а також на відсутності системних моделей управління, адаптованих до кризових умов, як на державному, так і на рівні підприємств. Значну увагу приділено державно-адміністративному виміру управління м’ясною галуззю. Він охоплює інституційні, нормативно-правові, економічні та контрольні механізми, що реалізуються центральними та регіональними органами влади. Система управління включає стратегічне планування, гармонізацію законодавства з нормами ЄС, інструменти економічної підтримки (субсидії, податкові пільги, кредитні програми), ветеринарно-санітарний контроль, регулювання експорту та заходи антикризового управління. У роботі обґрунтовано необхідність переходу від адміністративно-контрольної моделі до стратегічної, партнерської та інституційно спроможної моделі врядування, що базується на принципах прозорості, цифровізації та державно-приватного партнерства. Запропоновано стратегічні напрями розвитку галузі, зокрема пільгове державне кредитування, тарифно-митне регулювання, стимулювання інновацій у селекції та ветеринарній медицині, технологічну модернізацію та впровадження цільової маркетингової політики. У висновках обґрунтовано, що посилення управлінських механізмів, удосконалення інституційної координації, підвищення ефективності інструментів державної підтримки та реалізація конкурентоспроможних маркетингово орієнтованих стратегій є ключовими передумовами сталого розвитку м’ясної галузі. Забезпечення продовольчої безпеки, економічної стійкості держави та успішної європейської інтеграції значною мірою залежить від ефективності публічного управління та менеджменту підприємств у цій сфері.