ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ ЯК ІМПЕРАТИВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙ ПУБЛІЧНОЇ СФЕРИ - Дуліна, Оксана; Крупник, Андрій (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У статті досліджується оцінювання ефективності місцевих органів публічної влади як ключового чинника забезпечення сталого розвитку територіальних громад у складних умовах політико-управлінських трансформацій, спричинених повномасштабною воєнною агресією проти України. Акцентовано увагу на появі нових тимчасових структур – військових адміністрацій та необхідності перегляду традиційних підходів до оцінювання їх діяльності. Авторами запропоновано багатовимірну систему критеріїв, що охоплює оцінювання інституційної спроможності, гнучкості у кризових умовах, координацію між владними структурами, ефективності надання публічних послуг, забезпечення соціальної інклюзії, прозорості, підзвітності, а також здатності сприяти адаптації громад до викликів воєнного стану та післявоєнного відновлення. Окремим аспектом дослідження є обґрунтування ролі цифровізації та моніторингу в режимі реального часу як засобів підвищення об’єктивності оцінювання. Автори доводять, що впровадження автоматизованих систем збору даних дозволяє оперативно відстежувати динаміку змін у життєдіяльності громад, мінімізуючи суб'єктивізм та корупційні ризики. Особливу увагу приділено взаємодії між військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування, варіативності моделей їх співіснування залежно від безпекової ситуації, а також впровадженню європейських підходів у сфері публічного адміністрування. Проаналізовано необхідність урахування специфіки регіональних та соціально-економічних контекстів при формуванні системи оцінювання, що дозволяє ефективно реагувати на внутрішні та зовнішні виклики, сприяє консолідації суспільства та зростанню довіри до влади. Запропонований у статті підхід має прикладне значення для розроблення дієвих управлінських стратегій в умовах надзвичайних ситуацій і є важливим інструментом у процесі демократичного реформування публічного управління в Україні на шляху до євроінтеграції.