ІНВЕСТИЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ТЕРИТОРІЙ: РЕГУЛЯТОРНІ ПОКАЗНИКИ ТА СТРАТЕГІЧНІ ВЕКТОРИ (англ) - Кухарчик, Рудольф; Аугустін, Міхаел (Теоретичні та прикладні питання державотворення, 2025)
У цьому дослідженні розглядаються сучасні регуляторні механізми розвитку територій, встановлюється спеціалізована система стратегічних імперативів та показників ефективності. Вивчаються концептуальні основи та практична реалізація регіональної інвестиційної політики як механізму досягнення сталого, соціально орієнтованого регіонального розвитку. Досліджуючи функціональні аспекти інвестиційного дизайну, автори надають міцну інструментальну основу та визначають основні принципи регіонального стратегічного зростання. Вони визначають регіональну інвестиційну політику як спільну систему заходів за участю державних органів та бізнес-структур, спрямованих на раціональне залучення та використання обмежених інвестиційних ресурсів. У статті далі розвивається методологічна основа для екстраполяції інноваційних інвестиційних моделей на різні території, одночасно розглядаючи концептуальну природу ризиків у сфері міжнародного бізнесу. У дослідженні визначено реалізацію регіональних інвестиційних проектів як основний інструмент для операціоналізації цієї політики, зазначаючи, що успіх залежить від узгодження пріоритетів між органами державної влади та приватним сектором. Практичне значення дослідження підтверджується детальним економіко-статистичним аналізом прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Одеській області. Зазначається, що вирішення цих проблем вимагає комплексного, системного підходу до формування інвестиційних ресурсів та вдосконалення механізмів регіональної політики для сприяння більш сприятливому інвестиційному клімату. Зрештою, у статті систематизовано ключові показники, що використовуються в економіко-статистичному моделюванні, для покращення прогнозування ризиків та забезпечення точнішої оцінки ефективності інвестиційних проектів.