КЛАСТЕРИЗАЦІЯ ЯК НАПРЯМОК ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ М’ЯСОПРОДУКТОВОГО СЕКТОРУ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

Автор(и)

  • Андрій Наконечний аспірант кафедри соціально-гуманітарних наук Навчально-наукового інституту публічної служби та управління Національного університету «Одеська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-8007-9227

DOI:

https://doi.org/10.35432/tisb322024319446

Ключові слова:

сільськогосподарська політика, кластер, м’ясне виробництво, м’ясний комплекс, м’ясний кластер

Анотація

Узагальнено теоретичні підходи до сутності поняття «м’ясопродуктовий комплекс», обґрунтовано його місце в структурі агропромислового комплексу. Доведено сутність та складові механізм економічної взаємодії на ринку м’яса. Встановлені засади державної політики щодо м’яса та м’ясопродуктів. Обґрунтовано політику кластеризації як напрямок державного регулювання ринку м’ясної сировини та м’ясних продуктів. Визначені переваги кластерного підходу у виробництві та переробці м’ясної сировини. На основі дослідження м’ясного комплексу Одеської області виокремлено види кластерів. Встановлені типи управлінських та економічних взаємозв’язків, що є передумовою формування кластерної структури. Доведено, що кластерні структури у м’ясному комплексі Одеської області перебувають у первинному (зародковому) стані та мають подрібнену структуру.

Посилання

Аранчій В. І., Аранчій Д. С., Зоря О. П. Стратегічні напрями розвитку тваринництва в Полтавській області. Технологічний аудит та резерви виробництва. 2011. № 1. С. 46-48.

Болтовська Л.Л. Організаційно-економічні засади управління динамічними процесами м’ясопродуктового підкомплексу. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 051 - Економіка. Вінницький національний аграрний університет, Вінниця, 2021. 256 c.

Васильєва Н. К. Економіко-математичні моделі розвитку регіонального м’ясо-молочного кластеру. Актуальні проблеми економіки. 2015. № 3. С. 429-435.

Гнилянська О. В. Дослідження виробничо-господарської перспективності м’ясопродуктового підкомплексу АПК Львівщини. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2013. Т. 15, № 3(4). С. 176-185.

Гривко С. Д. Концептуалізація системи державного регулювання розвитку кластерів в економіці України. Менеджмент та публічне управління в умовах інформаційного суспільства : колективна монографія / за заг. ред. Філіпової Н. В. Мена : ТОВ «Домінант», 2020. 288 с.

Зіновчук В. В., Рудь В. В. Кластеризація підприємств м’ясопереробної галузі. Проблеми економіки. 2015. № 2. С. 258-264.

Ібаттулін М., Свиноус Н. Удосконалення державної підтримки виробництва м’яса в контексті продовольчого забезпечення населення України. Економічний дискурс Міжнародний науковий журнал. 2022. Випуск 1-2. С. 21-32

Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 липня 2024 р. № 684-р.

Стеців І. С. Державне управління продовольчою безпекою: концептуальні засади та раціональні підходи // Agricultural and Resource Economics. 2022. Vol. 8, No. 4. P. 215–243.

Стецюк С. С. Кластерний підхід до аналізу діяльності м’ясопереробних підприємств. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. 2012. № 1(2). С. 194-204.

Тарасенко О. В. Логістична система як основа кластерної стратегії підвищення конкурентоспроможності м’яса та м’ясопродуктів. Вісник Дніпропетровського університету. Сер. : Економіка. 2014. Т. 22, вип. 8(1). С. 92-99.

Тодорова О., Попов М. Кластерна ініціатива як інституціональна форма публічного інструменту реалізації державної регіональної політики. Актуальні проблеми державного управління. 2019. Вип. 2. С. 87-92.

Усикова О. М. Аналіз та використання м’ясного кластеру в сільськогосподарській галузі. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : Економіка і менеджмент. 2019. Вип. 3. С. 40-44.

Фуштей Л.Л. Сучасний стан розвитку м’ясопродуктового підкомплексу України. Регіональна бізнес-економіка та управління. 2019. № 1. С. 50-55

Чумак І. В. Пандемія COVID-19 як каталізатор інновацій у сфері публічної політики продовольчої безпеки. Право та державне управління. 2021. № 1. С. 161-169.

Шахраюк-Онофрей С. І. Формування та розвиток м’ясо-молочного кластеру на сільських територіях Чернівецької області. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2013. Вип. 4. С. 84-93.

Andersson T., Schwaag-Serger S., Sörvik J., Wise E. Cluster policies whitebook. IKED ‒ International Organization for Knowledge Economy and Enterprise Development. 2004.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-26

Номер

Розділ

МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ