MEAT GOVERNANCE: СКЛАДОВІ, НАПРЯМИ ТА ВПЛИВ НА М’ЯСОПРОДУКТОВУ ГАЛУЗЬ УКРАЇНИ
DOI:
https://doi.org/10.35432/tisb342025346491Ключові слова:
Meat Governance, врядування, м’ясопродуктова галузь, сталий розвиток, Європейський зелений курс, продовольча політикаАнотація
У статті досліджено концепцію Meat Governance (MG) як нову парадигму управління м’ясопродуктовим сектором продовольчого комплексу, що інтегрує державні, ринкові та суспільні механізми регулювання виробництва, обігу й споживання м’яса. Показано, що сучасна глобальна продовольча система потребує трансформації у зв’язку з екологічними, соціальними та етичними викликами, а м’ясна галузь виступає одним із головних чинників кліматичних змін, втрати біорізноманіття та зростання ризиків для здоров’я людини. Концепція MG, заснована на парадигмі governance, орієнтована на багаторівневе та міжсекторальне управління, що поєднує участь держави, бізнесу, наукових інституцій і громадянського суспільства.
У роботі розкрито основні складові MG – нормативну, мережеву, соціально-етичну, економічну та екологічну. Проаналізовані аргументи прихілників MG-концепції на користь її впровадження, у т.ч. еколого-санітарні, соціально-психологічні та інституційно-управлінські. Охарактеризовано інструменти політики MG, зокрема поведінкові, фіскальні, ринкові й регуляторні заходи. Проаналізовано модель “коридорів споживання м’яса” як практичний інструмент реалізації MG-концепції.
Показано, що адаптація MG-концепції в Україні може забезпечити гармонізацію м’ясної політики з Європейським зеленим курсом, сприяти формуванню спеціального господарського режиму для сталого виробництва та передбачає створення Національної платформи Meat Governance при Мінагрополітики. Зазначено, що інституціоналізація запропонованих підходів сприятиме залученню міжнародних «зелених» інвестицій та грантових ресурсів для технологічної модернізації українських виробників.
Зроблено висновок, що впровадження MG має потенціал не лише зменшити екологічний слід галузі, а й підвищити конкурентоспроможність української м’ясопродуктової продукції на європейському ринку, сприяючи переходу до етичного, здорового та кліматично нейтрального харчування.
Посилання
Болтовська Л.Л. Особливості функціонування та актуальні напрями розвитку м’ясопродуктового підкомплексу в Україні. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 59. DOI: 10.32782/2524-0072/2024-59-113.
Колісніченко Н., Наконечний А. Співвіднесення публічного та приватного інтересу у галузевих політиках (на прикладі м’ясного сектору продовольчого комплексу України). Актуальні проблеми державного управління. 2025. No 1 (66). С. 232-254. DOI: https://doi.org/10.26565/1684-8489-2025-1-11
Попова О. Активізація сталих агропродовольчих ланцюгів у контексті Європейського зеленого курсу. Економіка промисловості. 2021. № 3. С. 77-96.
A just transition in the meat sector: why, who and how? URL: https://www.sei.org/wp-content/uploads/2022/11/just-transition-meat-sector.pdf (дата звернення: 10.10.2025)
Bondarenko М. Іnstitute of self-regulation in the public administration system of the meat processing industry. Теоретичні та прикладні питання державотворення: електрон. наук. фах. вид. Вип. 28. Одеса: Асоц. досл. держ. упр.; Одес. ін-т соц. технол., 2022. С. 7-18. URL: https://doi.org/10.35432/tisb282022285194
Coimbra Z.H., Gomes-Jr. L., Fernandez F. Human carnivory as a major driver of vertebrate extinction. URL: https://doi.org/10.1016/j.pecon.2020.10.002
Eisen M., Brown P. Global food system emissions could preclude achieving the 1.5° and 2°C climate change targets. https://doi.org/10.1371/journal.pclm.0000010
FAO and WHO. 2019. Sustainable healthy diets – Guiding principles. Rome. URL: https://iris.who.int/server/api/core/bitstreams/08116cce-1ad5-44cf-bd69-e453322013ef/content
FAO. Sustainable diets and biodiversity directions and solutions for policy, research and action. URL: https://www.fao.org/4/i3004e/i3004e.pdf
Farm to Fork Strategy. For a fair, healthy and environmentally-friendly food system. URL: https://food.ec.europa.eu/system/files/2020-05/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf
Food systems delivering better health: executive. Summary. URL: https://d32xksboxpocwt.cloudfront.net/shrine_store/uploads/networks/192/communications/35501/ac24be3460bbe8a1f45a53c5471a5892.pdf
IPCC, 2022. Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA. DOI: 10.1017/9781009157926.025
IPCC, 2023: Sections. In: Climate Change 2023: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. URL: https://doi.org/10.59327/IPCC/AR6-9789291691647
Joint Tripartite (FAO, OIE, WHO) and UNEP Statement Tripartite and UNEP support OHHLEP’s definition of «One Health». URL: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/ bitstreams/54a0f96f-066e-4a16-a186-1a4bbd9d9303/content
Kanerva M. The New Meatways and Sustainability: Discourses and Social Practices. URL: https://www.transcript-publishing.com/media/pdf/c8/8a/94/oa9783839454336qCiXyB4i3RnC3.pdf
Kortleve А., Mogollón J., Harwatt H., Behrens P. Over 80% of the European Union’s Common Agricultural Policy supports emissions-intensive animal products. URL: https://www.nature.com/articles/s43016-024-00949-4
Loughnan S., Bastian B., Haslam N. The Psychology of Eating Animals. Current Directions in Psychological Science. 2014. Vol. 23. №. 2. РР. 104-108.
OECD (2021), Making Better Policies for Food Systems, OECD Publishing, Paris. URL: https://doi.org/10.1787/ddfba4de-en
Our Global Neighborhood. Report of the Commission on Global Governance. URL: https://www.gdrc.org/u-gov/global-neighbourhood/chap1.htm
Rapid global phaseout of animal agriculture has the potential to stabilize greenhouse gas levels for 30 years and offset 68 percent of CO2 emissions this century. URL:https://journals.plos.org/climate/article?id=10.1371/journal.pclm.0000010
Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. URL: https://www.science.org/doi/10.1126/science.aaq0216
Sahakian M., Fuchs D., Lorek S, Di Giulio A. Advancing the concept of consumption corridors and exploring its implications. URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/ 15487733.2021.1919437
Shepon A., Eshel G., Elad N., Milo R. The opportunity cost of animal based diets exceeds all food losses. URL:https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1713820115
Stucki S. Defund Meat: A Call for Transformative Meat Governance. URL: https://verfassungsblog.de/defund-meat-intro
Sun Z., Scherer L., Tukker A. et al. Dietary change in high-income nations alone can lead to substantial double climate dividend. URL: https://www.nature.com/articles/s43016-021-00431-5
The Heidelberg Declaration on Transforming Global Meat Governance. URL: https://www.ejiltalk.org/the-heidelberg-declaration-on-transforming-global-meat-governance
Willett W., Rockström J., Loken B. et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. URL: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/abstract
World Bank. Recipe for a Livable Planet: Achieving Net Zero Emissions in the Agrifood System. Agriculture and Food Series. URL: https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/publication/recipe-for-livable-planet
Xu X., Sharma P., Shu S. et al. Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nature Food. 2021. №2, 724-732. https://doi.org/10.1038/s43016-021-00358-x
References
Boltovska, L.L. (2024). Osoblyvosti funktsionuvannia ta aktualni napriamy rozvytku miasoproduktovoho pidkompleksu v Ukraini [Features of functioning and current directions of development of the meat product subcomplex in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, 59. DOI: 10.32782/2524-0072/2024-59-113 [in Ukrainian].
Kolisnichenko, N., & Nakonechnyi, A. (2025). Spivvidnesennia publichnoho ta pryvatnoho interesu u haluzevykh politykakh (na prykladi miasnoho sektoru prodovolchoho kompleksu Ukrainy) [Correlation of public and private interest in sectoral policies (on the example of the meat sector of the food complex of Ukraine)]. Aktualni problemy derzhavnoho upravlinnia – Current problems of public administration, 1(66), 232-254. Retrieved from https://doi.org/10.26565/1684-8489-2025-1-11 [in Ukrainian].
Popova, O. (2021). Aktyvizatsiia stalykh ahroprodovolchykh lantsiuhiv u konteksti Yevropeiskoho zelenoho kursu [Activation of sustainable agri-food chains in the context of the European Green Deal]. Ekonomika promyslovosti – Economy of Industry, 3, 77-96 [in Ukrainian].
Stockholm Environment Institute (n.d.). A just transition in the meat sector: why, who and how? Retrieved from https://www.sei.org/wp-content/uploads/2022/11/just-transition-meat-sector.pdf [in English].
Bondarenko, M. (2022). Institute of self-regulation in the public administration system of the meat processing industry. Teoretychni ta prykladni pytannia derzhavotvorennia – Theoretical and applied issues of state building, 28, 7-18. Retrieved from https://doi.org/10.35432/tisb282022285194 [in English].
Coimbra, Z.H., Gomes-Jr, L., & Fernandez, F. (2020). Human carnivory as a major driver of vertebrate extinction. Perspectives in Ecology and Conservation. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.pecon.2020.10.002 [in English].
Eisen, M., & Brown, P. (2022). Global food system emissions could preclude achieving the 1.5° and 2°C climate change targets. PLOS Climate. Retrieved from https://doi.org/10.1371/journal.pclm.0000010 [in English].
FAO and WHO. (2019). Sustainable healthy diets – Guiding principles. Rome. Retrieved from https://iris.who.int/server/api/core/bitstreams/08116cce-1ad5-44cf-bd69-e453322013ef/content [in English].
FAO. (2012). Sustainable diets and biodiversity directions and solutions for policy, research and action. Retrieved from https://www.fao.org/4/i3004e/i3004e.pdf [in English].
European Commission. (2020). Farm to Fork Strategy. For a fair, healthy and environmentally-friendly food system. Retrieved from https://food.ec.europa.eu/system/files/2020-05/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf [in English].
European Observatory on Health Systems and Policies. (2021). Food systems delivering better health: executive summary. Retrieved from https://d32xksboxpocwt.cloudfront.net/shrine_store/ uploads/networks/192/communications/35501/ac24be3460bbe8a1f45a53c5471a5892.pdf [in English].
IPCC. (2022). Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA. DOI: 10.1017/9781009157926.025 [in English].
IPCC. (2023). Sections. In Climate Change 2023: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Retrieved from https://doi.org/10.59327/IPCC/AR6-9789291691647 [in English].
FAO, OIE, WHO, & UNEP. (2021). Joint Tripartite (FAO, OIE, WHO) and UNEP Statement: Tripartite and UNEP support OHHLEP’s definition of «One Health». Retrieved from https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/54a0f96f-066e-4a16-a186-1a4bbd9d9303/content [in English].
Kanerva, M. (2021). The New Meatways and Sustainability: Discourses and Social Practices. Retrieved from https://www.transcript-publishing.com/media/pdf/c8/8a/94/oa9783839454336 qCiXyB4i3RnC3.pdf [in English].
Kortleve, A., Mogollón, J., Harwatt, H., & Behrens, P. (2024). Over 80% of the European Union’s Common Agricultural Policy supports emissions-intensive animal products. Nature Food. Retrieved from https://www.nature.com/articles/s43016-024-00949-4 [in English].
Loughnan, S., Bastian, B., & Haslam, N. (2014). The Psychology of Eating Animals. Current Directions in Psychological Science, 23(2), 104-108 [in English].
OECD. (2021). Making Better Policies for Food Systems. OECD Publishing, Paris. Retrieved from https://doi.org/10.1787/ddfba4de-en [in English].
Commission on Global Governance. (1995). Our Global Neighborhood. Report of the Commission on Global Governance. Retrieved from https://www.gdrc.org/u-gov/global-neighbourhood/chap1.htm [in English].
Eisen, M.B., & Brown, P.O. (2022). Rapid global phaseout of animal agriculture has the potential to stabilize greenhouse gas levels for 30 years and offset 68 percent of CO2 emissions this century. PLOS Climate, 1(2). Retrieved from https://journals.plos.org/climate/ article?id=10.1371/journal.pclm.0000010 [in English].
Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. Retrieved from https://www.science.org/doi/10.1126/science.aaq0216 [in English].
Sahakian, M., Fuchs, D., Lorek, S., & Di Giulio, A. (2021). Advancing the concept of consumption corridors and exploring its implications. Sustainability: Science, Practice and Policy, 17(1), 305-315. Retrieved from https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/ 15487733.2021.1919437 [in English].
Shepon, A., Eshel, G., Elad, N., & Milo, R. (2018). The opportunity cost of animal based diets exceeds all food losses. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Retrieved from https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1713820115) [in English].
Stucki, S. (2023). Defund Meat: A Call for Transformative Meat Governance. Verfassungsblog. Retrieved from https://verfassungsblog.de/defund-meat-intro [in English].
Sun, Z., Scherer, L., Tukker, A., et al. (2022). Dietary change in high-income nations alone can lead to substantial double climate dividend. Nature Food. Retrieved from https://www.nature.com/articles/s43016-021-00431-5 [in English].
The Heidelberg Declaration on Transforming Global Meat Governance. (2022). Retrieved from https://www.ejiltalk.org/the-heidelberg-declaration-on-transforming-global-meat-governance [in English].
Willett, W., Rockström, J., Loken, B., et al. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet. Retrieved from https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/abstract [in English].
World Bank. (2024). Recipe for a Livable Planet: Achieving Net Zero Emissions in the Agrifood System. Agriculture and Food Series. Retrieved from https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/publication/recipe-for-livable-planet [in English].
Xu, X., Sharma, P., Shu, S. (2021). Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nature Food, 2, 724-732. Retrieved from https://doi.org/10.1038/s43016-021-00358-x [in English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).