ПОДАТКИ І ПРАВО: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ

Автор(и)

  • Катерина Бачинська доцент кафедри державознавства та права ОРІДУ НАДУ при Президентові України, к.держ.упр., Україна
  • Олена Марущак аспірант кафедри державознавства і права ОРІДУ НАДУ при Президентові України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.35432/tisb.v0i25.184830

Ключові слова:

податки, право, правовий механізм оподаткування, система оподаткування, норми права

Анотація

В умовах сучасної ринкової економіки система оподаткування є одним з головних чинників розвитку суспільного виробництва, який суттєво впливає на соціальну та економічну сфери суспільства. З огляду на нестабільну економічну ситуацію і заплутане податкове законодавство, яке носить виключно фіскальний характер, для України проблема формування стабільної системи податкових надходжень стоїть досить гостро.

Метою статті здійснення аналізу складових податків і права, а також правового механізму оподаткування, його сутності.  

Сучасна податкова система України має масу значних недоліків, які є системними. Правовий механізм оподаткування необхідно формувати виходячи з рішення найістотніших проблем оподаткування, серед яких: нестабільність податкового законодавства, високе податкове навантаження, складне і непрозоре адміністрування податків, відсутність довгострокової акцизної політики та багатьох інших проблем, що перешкоджають розвитку малого і середнього бізнесу. Крім того, існують організаційні складності оподаткування, такі як проходження перевірок, здача звітів, відвідування податкових органів, тощо.

Світова практика показує, що податки виконують не тільки фіскальну роль, а й стимулюють розвиток суспільного виробництва. Призначенням податкової системи є не тільки збір податків і забезпечення дохідної частини бюджету для виконання державою своїх функцій, а досягнення стратегічної мети - розвитку національної економіки. Тому законодавство має відображати і цю сторону оподаткування. Досягти цього можливо спираючись на сучасні підходи до правового регулювання оподаткування.

Правове регулювання планування оподаткування починається з визначення державою видів податків і встановлення податкових ставок. Кожна держава має свої особливості оподаткування і багато в чому вони залежать від відносин, які складаються в соціально-економічній сфері. Разом з тим, загальна тенденція полягає в тому, щоб планувати такі податки, які можуть забезпечити наповнення державного бюджету та вирішення соціально-економічних питань суспільства.

Теоретичний аналіз порівняльної характеристики податків і права показує схожість їх елементів. Взаємозв'язок податків і права збагачує їх, створює якісно нові утворення і суттєво впливає на соціально-економічний розвиток держави та суспільства. Право має потенціал через податки впливати на розвиток економіки, з огляду на об'єктивний характер економічних законів.

Наявність подібних ознак права і податків, зовсім не означає, що ці явища тотожні. Явища ці різнопланові, що мають різну сутність, але наявність схожих ознак дає можливість говорити про їхню конвергенцію.

Виходячи із сутності природного права, можна стверджувати, що податки є мірою справедливості і свободи між державою і суспільством. Взаємодія податків і права веде до створення механізму правового регулювання оподаткування, який включає в себе: норми права, правовідносини і актів застосування норм права.

Механізм правового регулювання оподаткування є системою елементів з їхніми зв'язками між суб'єктами податкової сфери, які опосередковані правом, на противагу тому, що під механізмом правового регулювання зазвичай розглядають законодавство.

Біографії авторів

Катерина Бачинська, доцент кафедри державознавства та права ОРІДУ НАДУ при Президентові України, к.держ.упр.

доцент кафедри державознавства та права ОРІДУ НАДУ при Президентові України, к.держ.упр. 

Олена Марущак, аспірант кафедри державознавства і права ОРІДУ НАДУ при Президентові України

аспірант кафедри державознавства і права ОРІДУ НАДУ при Президентові України

Посилання

Alekseev S. (1966). Mechanism of legal regulation in a socialist state. M.: Legal Literature. [in Russian]

Vasiliev A. (1976). Legal categories. Methodological aspects of the development of a system of categories of the theory of law. M. Legal Literature. [in Russian].

Maruschak V. (2008). Planning in the conditions of a market economy. -Odessa: Palmyra. [in Ukrainian]

Oborotov Yu. (2011). General theoretical jurisprudence: a training course. Odessa: Phoenix. [in Russian]

Bech G., Dmitryk O., Kobylnik D. (2003). Tax law. K.: Yurincom Inter [in Ukrainian].

Skakun O.F. (2009). Theory of the state: rights. Kharkiv: Escada. [in Ukrainian].

Sokolovskaya A. (2004). The tax system of the state: the theory and practice of formation. K.: Knowledge-Press [in Russian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ